Færøsk restaurant kan blive Danmarks bedste

restaurant-koks-færøerne-Leif-SørensenRejsende til Færøerne med smag for gourmetmad bør booke bord i Restaurant Koks i Torshavn – den er sammen med fire københavnske sværvægtere som Noma og Geranium kandidat til at blive Årets Restaurant.

Ved Restaurant Koks’ præsentationsmiddag sidste uge for dommerpanelet var der 19 serveringer – med alt fra færøske jomfruhummere og kæmpestore hestemuslinger over tang og sprøde majroer til udskæringer af lam. Lutter lokale råvarer.

Nomineringsmiddagen var sidste forsøg på at imponere dommerne i konkurrencen om at blive Årets Restaurant i Danmark. Koks er første restaurant på Færøerne, der er nomineret som en af fem slutkandidater.

Restaurant Koks’ 47-årige køkkenchef, Leif Sørensen, med en fortid på bl.a. restauranterne Kommandanten og Marie Grubbe, havde kaldt dobbeltbesætning i arbejde på køkken- og tjenersiden for kunne præstere maksimalt overfor de 32 inviterede gæster.

”Selvfølgelig er vi stolte i betragtning af, at de fire andre kandidater til årets titel er danske restauranter på højt internationalt niveau, som vi ser meget op til,” sagde Leif Sørensen.

Restaurant Koks har til huse på et af Færøernes mest kendte hoteller, Hotel Føroyar, med panoramaudsigt ud over Torshavn og øen Nolsø.

Slutfeltet til titlen som Årets Restaurant, der kåres af den Danske Spiseguide den 27. oktober, består af restauranterne Noma, Geranium, Kadeau og Mielcke & Hurtigkarl – alle fra København.

Direktør på Hotel Føroyar, Johannes Jensen siger: ”Det kan godt være, at Færøerne aldrig vinder VM i fodbold, men hvorfor frivilligt lade andre løbe med titlen som verdens bedste restaurant på vores gode færøske råvarer.” Han fremhævede, at færingerne af mange internationale gourmeter i disse år bevidstgøres om, at nogle af verdens bedste fisk og skaldyr fanges i færøske farvande. Bl.a. lægger restaurant Noma vægt på at få sine jomfruhummere fløjet ind fra Færøerne frem for at gøre det enkle og købe dem på Læsø.

”Både for hotellet og for turistindustrien på Færøerne er Koks et internationalt visitkort, der beviser, at turister bestemt ikke bør holde sig borte pga. maden heroppe,” siger direktør for Visit Faroe Islands, Gudrid Højgaard, der de seneste måneder har oplevet stigende interesse fra international presse – f.eks. fra CNN.

Visit Faroe Islands søger at sælge øerne til den kvalitetsbevidste turist på kombination af uspoleret, rå natur, ro og de bedste råvarer – selv gulerødderne synes at have mere smag, fordi de på Færøerne vokser langsommere.

På forsøgsbasis modnes en af den til tider tvivlsomme mejerigigant Arla’s nyeste Unika-oste nu på Færøerne i tørreskure til fårekød under påvirkning af de specielle færøske vejrforhold med de tørre og salte vinde…

Vinderen af Årets Restaurant i Danmark offentliggøres 27. oktober ved gallamiddag på ”La Boheme” i København.