Historisk efterårsferie i Ribe

ribeI Danmarks ældste by kan man rejse tilbage i tiden. Man kan tage med vægteren på vandring blandt de historiske huse, eller blive viking for en dag og tage med på en hårrejsende mørkevandring i vikingebyen Ripa.

På Ribe Kulturnat søndag den 11. oktober livagtiggøres flere af byens fortællinger via koncerter, teaterforestillinger og udstillinger: ”Årets tema er industrialiseringen. Her kan man opleve livet i den gamle købmandsgård Quedens Gaard anno 1850, og hos bomuldsfabrikant Giørtz viser tjenestefolkene rundt i familiens gamle herskabsvilla fra 1864, som i dag huser Ribe Kunstmuseum. Faktisk kan hele fortællingen om bomuldsfabrikanten, der i en årrække var Ribes rigeste mand, opleves i teaterstykket ’Højhed og fald’ på Det Gamle Rådhus”, fortæller Jane Madvig, bureauleder hos VisitRibe.

Særligt gode til at fortælle historierne er de guider, der i uge 42 viser vej blandt de charmerende, skæve huse i den gamle bydel og ind i Ribe Domkirke. Undervejs fortæller de nogle af de uhyggelige sagn og fascinerende historier fra Ribes fortid – blandt andet historien om Maren Spliid – skrædderkonen fra Ribe, der blev dømt som heks og brændt på bålet i 1641. Når mørket falder på, tager vægterne over og viser gratis rundt i byen:

På Museet Ribes Vikinger kan man rejse endnu længere tilbage i tiden, når en gruopvækkende vikinge-mordgåde skal opklares. Vikingen Knud er blevet dræbt, og der er brug for hjælp fra gæsterne til at løse mysteriet.

Vil man have endnu mere vikingestemning, kan man på Ribe Vikingecenter opleve efteråret i Ripa omkring år 825. Her kan man male mel, bage fladbrød og lave mad over bål – eller være med til krigertræning.

”Onsdag i efterårsferien kan man komme med på mørkevandring i det buldermørke Ripa, hvor de mystiske lyde, underjordiske væsener og utrolige fortællinger undervejs vil få hele familien til at gøre store øjne i lygternes skær”, fortæller Diana Bertelsen fra Ribe Vikingecenter.