Kæderestauranter uden overenskomst

mad restaurantPå de populære kæderestauranter, som Madklubben, Cofoco, Sticks’n’Sushi og Halifax, er medarbejderne ikke beskyttet af overenskomst. Det er typisk for restaurationsbranchen, lyder det fra en ekspert.

Det er blevet mere tilgængeligt at gå ud at spise, og det er særligt fordi, man på mange restauranter, ejet af den samme person, de såkaldte serie- eller kæderestauranter, tilbyder restaurantoplevelser i den billigere ende.

Men på spisesteder som Madklubben, Cofoco, Sticks’n’Sushi og Halifax arbejder de ansatte ikke under en overenskomst, skriver Politiken, som har foretaget en gennemgang af de mest kendte serierestauranter, som sammenlagt omfatter 79 spisesteder. Gennemgangen viste, at kun fire af dem har overenskomst.

Henrik Lambrecht Lund, lektor ved Roskilde Universitet med fokus på arbejdsmarkedet, siger til avisen, at det typisk for restaurationsbranchen: ”Mange ansatte inden for området er på gennemtræk, og det er ikke en livskarriere for dem. Derfor kræver de ikke ordnede arbejdsvilkår, og det gør det vanskeligt for fagforeningerne at få en overenskomst med kæderne”, siger han til Politiken.

Et af de klassiske argumenter for ikke at tegne overenskomst har tidligere været, at det ikke er muligt at drive en succesfuld restaurant i Danmark til danske lønninger.